Wat is een vereniging zonder haar vrijwilligers? Met regelmaat blazen wij de loftrompet voor een van onze leden die de handen uit de mouwen steekt. Dit is de tweede editie, met Marius Janssen. President Paul Riswick ging samen met Zoë Linders met hem in gesprek.
Even voorstellen
Marius is op 33-jarige leeftijd begonnen met noten leren lezen. Marius werkte toen nog in Eindhoven, en woonde in Veldhoven. In 1987 is hij terug verhuisd naar Horst, en is direct bij de harmonie gekomen. Waarom klarinet? “Dat was een voorstel van de harmonie. Ze hadden klarinetten nodig”. Met het A-diploma op zak sloot Marius aan op de derde rij van de grote harmonie. Toen Bjorn Bus de dirigentstok overnam, is Marius gestopt. De muzikanten kregen veel energie om beter te worden. Marius kon dat niveau niet meer aan en stopte bij de harmonie als actief muzikant, maar zeker niet als actief lid. Sindsdien is hij druk met het instrumentarium.
Instrumentarium
7 jaar geleden kwam de vraag of iemand het instrumentarium over wou nemen. Piet van Kempen zag dit wel zitten, en Marius kwam met het idee om het samen op te pakken. Dat Marius zich verantwoordelijk voelt over het instrumentarium wordt al snel duidelijk. Hij heeft een Excel bestand met alle instrumenten: de unieke codes, het merk, hoe oud de instrumenten zijn, en alle beurten die de instrumenten gehad hebben. Intussen is het bestand al zo groot geworden dat Marius kolommen moet verbergen.
Wat is het oudste instrument van de harmonie? De baritonsaxofoon van Yvonne Gubbels. Die is ongeveer 35-40 jaar oud. De fagot van Loek staat op de tweede plaats met 25-30 jaar oud. Deze fagot is ook direct het duurste instrument. Maar ook bij het slagwerk staan er duren instrumenten tussen. Zo kunnen 3 pauken samen oplopen tot wel €30.000-€35.000.
De drukste periode is het voorjaar, tijdens de ledenwerving. Het is ieder jaar een puzzel welke instrumenten Marius uitleent voor de werving. Maar ook de registratie van deze instrumenten kost tijd, want je moet wel zeker zijn dat de instrumenten allemaal weer terugkomen. Ooit was er een baritonsaxofoon kwijt. Die bleek bij Lex thuis te staan, maar Marius was dit vergeten te noteren. Gelukkig is dit allemaal goed afgelopen!
Wat Marius van het Gasthoês vindt? “Ik was eerst wel even bang of het hier wel goed zou gaan, maar dit was een onterechte angst”. De instrumenten werden namelijk van zijn veilige zolder thuis naar het Gasthoês verplaatst, dus Marius was bang hoe het dan zou gaan verlopen met de registratie van de instrumenten en het feit dat hij niet meer alle controle had. Gelukkig was deze angst niet terecht en loopt het ook goed met de opslag in het Gasthoês.
Grote momenten van de harmonie
“Klank maken in de kerk.” Het ritme is dan niet zo belangrijk, en dat is toch fijn voor Marius die niet heel goed was in ritmiek. De kerk in Rotterdam heeft veel galm, wat de muziek daar heel mooi maakt. Hier heeft de harmonie gespeeld tijdens het operaconcours o.l.v. Steven Walker.
De concertreis is ook een leuke herinnering voor Marius. Ze zaten in een gehuchtje van niks. Op zondagochtend had de harmonie zich opgesteld midden op de straat. Er moest een auto door, waardoor de helft van de harmonie de stoel aan de kant moest zetten. “Dat was wel grappig”.
Toekomst
Wat is de toekomst van de harmonie? “Nou, ik denk dat op de lange termijn verenigingen niet moeten schuwen om te fuseren”, antwoordt Marius. We hebben momenteel een kerngezonde vereniging, maar als er een tegenslag komt zullen leden weglopen. Dit had bijvoorbeeld kunnen gebeuren door Corona. Waarom zouden we niet 1 magazijn kunnen hebben met de Fanfare van Hegelsom, Jong Nederland, en de KHH, in plaats van dat we 3 aparte magazijnen hebben?
“Er is niks belangrijkers dan het verenigingsleven, in brede zin. Daar moeten we naartoe”.